Aan de overkant

Friday, June 22, 2007

Lichten uit

Gisteravond, tijdens de langste dag van het jaar, werd men in Londen opgeroepen om tussen 9 en 10 het licht uit te doen, om de aandacht de vragen voor klimaatsveranderingen en vervuiling.

Het leverde mooie plaatjes op, en een geweldig resultaat: Londen een uur in het donker zetten zou een energiebesparing kunnen opleveren die genoeg zou zijn om 3000 televisies een uur te laten werken.

Goh.

Ik gok dat hier in de wijk meer dan 3000 huizen staan. Veel huishoudens hebben niet alleen in de woonkamer een televisie, maar ook eentje, of meer, boven in de slaapkamer(s). Heeft dat uurtje donker in Londen dan zin gehad?

Ja maar, het is gedaan om aandacht te vragen voor het probleem, om mensen erop te wijzen dat lichtvervuiling en het overmatig gebruik van electricteit net zo schadelijk is als het rijden van een dikke auto.

Prima. En hoeveel moeders hebben vanochtend hun 4x4 laten staan en zijn lopend naar school gegaan met hun kroost? Hoeveel mensen gaan vanaf nu echt letten op waar ze het licht aan hebben in huis, en zetten minstens de monitor van hun computer uit als ze even een pauze nemen? Hoeveel mensen slaan de gratis plastic tassen bij Tesco en Asda af en kopen een 'bag for life' die langer mee zou moeten gaan?

Deze stunt was niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, minder dan dat zelfs. De nadruk ligt namelijk op 'zou kunnen'. Niet heel Londen heeft het licht uitgehad gisteravond. Lang niet iedereen zat in het donker met een kaarsje, zonder computer of tv aan. En daarbij, het werd pas rond 10 uur echt donker.

Londen kan zichzelf op de borst kloppen, want de actie is 'een groot succes geweest'.
En vandaag is iedereen weer gewoon op dezelfde voet verder gegaan.

3 Comments:

 • At 22/6/07 18:05 , Anonymous Lotka said...

  En...het kost meer energie als mensen allemaal tegelijkertijd hun lichten weer aandoen blijkbaar. Die discussie was hier een tijd geleden ook, domme actie dus!

   
 • At 22/6/07 22:32 , Anonymous Aad said...

  Ach...zolang bij jou maar niet het licht uit gaat Eveline, vind ik het allemaal best hoor.
  Rare jongens, die Engelsen... ( naar Obelix )

   
 • At 23/6/07 09:50 , Anonymous Marie-Claire said...

  Ach.. in Nederland flopte deze actie massaal.. Ik vind het wel mooie foto's, ook door die avondschemering overigens..

   

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home