Aan de overkant

Monday, November 05, 2007

Buitenlander

Ik ben een buitenlander.

Over het algemeen merk ik daar niet veel van. Ik lees Engelse tijdschriften, ik kijk East Enders, ik sluit me netjes aan in de rij voor de bus, ik eet op zondag een roast, sommigen van onze vrienden weten niet eens dat ik niet hier geboren en getogen ben en komen daar pas achter als ze het hebben over tv programma's uit hun jeugd, heb Tye vandaag nog gevraagd of we nog een poppy gaan halen voor op onze jas en we hebben vanavond al een rondje gelopen door de wijk om te kijken naar al het vuurwerk dat wordt afgestoken. Remember, remember.... (Ik verbaas me nog steeds wel een beetje dat er honderden jaren na dato een terroristische aanslag op deze manier herdacht wordt, maargoed, Tye denktdaar precies hetzelfde over.)

Al zou ik Who wants to be a millionaire nooit kunnen winnen vanwege de typisch Britse vragen over topografie, het koningshuis, leeftijden van sterren waar ik nog nooit van gehoord heb of een bepaald ingredient uit een typisch Engels gerecht, ik heb me aardig aangepast, denk ik.

En als ik dan heimwee krijg naar Nederland kan ik een ontbijtje nemen van beschuit, of een boterham met goudse kaas of hagelslag. Ik kan (neger-)zoenen kopen en stroopwafels en mergpijpen. De boerenkool is hier alweer volop te krijgen, en uiteraard zijn er ook winterwortels en uien, dus binnenkort maar weer eens een stamppotje maken. Mijn ouders hebben een tas vol Honig en Knorr zakjes meegenomen voor o.a. nasi en bami, een zak drop (nee, die is nog niet op), en ook een enorme stapel Viva's en Flairs. (Bedankt zusje!)

Met dat laatste is iets vreemds aan de hand.

In de Flair staat elke week de rubriek 'Ik ben zo...' waarin, zo staat er boven 'Een BN'er zichzelf aan de hand van een aantal steekwoorden zichzelf beoordeelt. Of een BN'er die een lekker recept prijsgeeft.
En weet je, tijdens 't doorbladeren van die Flairs heb ik meer dan eens gedacht 'Maar wie ben jij dan?' Ook de toelichting doet zelden een lichtje branden.

Je gaat me toch niet vertellen dat ik straks een buitenlander in Nederland ben...?

(Mooi is dan weer wel dat Tye voor mij ook een buitenlander is. Zijn oma schrok ervan toen ik dat zei. 'I don't reckon that..' En toen ik zei dat zij voor mij ook een buitenlander is begon ze helemaal te stuiteren. 'I'm not a foreigner, I am British.' Ik heb geprobeerd het uit te leggen, maar the penny didn't drop, ben ik bang...)

8 Comments:

 • At 6/11/07 15:59 , Anonymous klasina said...

  Ik, friezin, woon sinds 3 jaar in Belgie en heb eigenlijk precies hetzelfde. Belgie en Nederland hebben niet veel meer gemeen dan de basisbegrippen van het Nederlands.
  Een heel leuk herkenbaar stukje dus! Vooral ook over die bekende mensen, hier ken ik niet iedereen maar de nederlandse artiesten die ik tegenkom op internet, boekjes of op tv zeggen me vaak ook niks. Ik kijk dan wel NL 1, 2 en 3 maar de commercielen hebben we niet, en daar komen al die b-mensen vandaan....denk ik. Boerenkool heb ik hier (ik zweer het) nog niet kunnen vinden! Hier ben ik een buitenlander, maar in Nederland ook. Weird !!

   
 • At 7/11/07 20:04 , Anonymous Anonymous said...

  ben je van plan om terug te komen?

   
 • At 7/11/07 23:03 , Blogger Eveline said...

  Nee, hoezo anoniempje, lees je dat tussen de regels door? Wel kom ik over een paar maandjes lekker carnaval vieren.

   
 • At 9/11/07 08:52 , Anonymous lindy said...

  Ja!!! Carnaval!!!!! :D

   
 • At 9/11/07 14:11 , Anonymous Marie-Claire said...

  Leuk stuk wel, leuk dat je EE kijkt en helaas, ik denk wel dat je ook een soort 'foreigner' in NL zult worden, heb je 'www.uitzendinggemist.nl' al eens bekeken ? Lijkt me best leuk als je in het 'buitenland' woont, met het journaal, maar ook bv. series als Flikken, Flikken Maastricht (errug goed..) enzo..

   
 • At 10/11/07 14:27 , Anonymous Saskia said...

  Graag gedaan hoor... ben ik weer van mn oud papier af.. maar volgende keer mag je het me ook gewoon zelf vragen hoor, als je flairs/vivas wil.
  Enne, ik ken ze soms ook niet hoor die zogenaamde bn-ers

   
 • At 11/11/07 22:47 , Anonymous dokya said...

  Hi hi, herken (en inderdaad MC, sinds ik in het buitenland woon zweer ik bij uitzendinggemist....)

   
 • At 12/11/07 22:40 , Blogger Taconcubano said...

  Ik kende die BN'ers ook al nooit toen ik nog in NL woonde, dus dat sla ik lekker over in de Flair. Viva blijft mijn favoriet overigens. Heb de Belgische Flair altijd leuker gevonden dan de NL'se.
  Lucienne

   

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home