Aan de overkant

Thursday, January 18, 2007

Storm

Ook hier in Engeland stormt 't hevig. Er vallen muren om, bomen worden met wortel en al uit de grond getrokken, er zijn overstromingswaarschuwingen en bepaalde wegen zijn afgesloten. Er zijn nu al negen mensen overleden als gevolg van de storm.

Maar het stormt niet alleen buiten. Ook binnen Celebrity Big Brother, en eigenlijk meer daar buiten, stormt het flink.

Jade, oud-BB kandidaat die vooral bekend staat om haar domheid (ik denk persoonlijk dat dat wel meevalt, ze schijnt £5 miljoen waard te zijn, heeft haar eigen parfum, verschillende realitysoaps en een goedlopend bedrijf) en haar grote bek, heeft het regelmatig aan de stok met Shilpa, een Bollywood-actrice die zegt de Indiaase Angelina Jolie te zijn en een scala aan servants te hebben.

Dat laatste was het eerste wat bij Jade compleet verkeerd schoot. Jade heeft sinds kort een eigen persoonlijk assistent (uitgezocht via het programma Jade's PA), maar zij is haar werknemer, haar staff, niet servant. Daarna ging het alleen maar slechter en slechter tussen die twee.

Zo was er het kipincident. Shilpa, die de keuken zo'n beetje als haar eigen domein beschouwd en niemand laat koken, wilde een Sunday Roast maken. Goed, Danielle (een WAG, vriendinnetje van een voetballer) mocht dan wel helpen met de groenten, maar de kip was aan Shilpa zelf. En dus vroeg ze hoe lang de kip in de oven moest. Ruim twee uur, werd haar verteld. Dat vond ze belachelijk lang en haalde de kip er na iets langer dan een uur uit. De kip was roze....

Jade en haar vriendinnen Jo, de oud-zangeres van S-Club, en Danielle vonden het niet te eten. Shilpa wilde aangeven dat de kip prima te eten was, en pikte wat van Dirk Benedict (uweetwel, Face van The A-Team) en Jo's bord. Jo ging bijna over haar nek, later zei ze dat ze daar echt niet tegenkan als mensen zomaar aan haar eten zitten. 'Je weet ook niet waar ze nog meer aan heeft gezeten,' zei ze. Danielle vroeg zich hardop af of mensen in China of in India met hun vingers eten en of het voor Shilpa misschien gebruikelijk was om met haar handen te eten.

Dit was op verschillende fora compleet verkeerd begrepen. Racisme, werd er geroepen. Dat Jade er net een werkvakantie in India op heeft zitten en daar de tijd van haar leven heeft gehad, dat wordt dan even vergeten.

Een dag later gooide Shilpa de hele handel in de wc, compleet met botten en sinaasappelschillen, met als gevolg dat de boel verstopt raakte. Men vond dat Shilpa de wc maar leeg moest scheppen. 'I feel like a servant' riep Shilpa...

Eerder had Jade's moeder Jackiey ook al aanvaringen met Shilpa, omdat ze haar naam maar niet fatsoenlijk uitgesproken kreeg. Shulpa, Shoopa, vanalles probeerde ze, maar het lukte haar niet. Shilpa's accent maakte 't ook niet makkelijker. 'Als ik je nou eens Prinses noem?' vroeg Jackiey, omdat Shilpa haar eerder had verteld dat ze als koninklijk werd behandeld in India. Maar nee, dat was niet de bedoeling. En tja, toen noemde Jackiey haar dus The Indian. Misschien niet zo handig, maar als je bedenkt dat India Jackiey's favoriete vakantieland is en ze er voor ze er met Jade heen is geweest voor haar parfum ze er al twee keer eerder was, dan kun je je niet voorstellen dat dat racistisch bedoeld was.

Ondertussen hangt Shilpa steeds meer de snob uit, en raakt Jade steeds meer geirriteerd. En dat laat ze duidelijk merken. Ze schreeuwt en lokt ruzies uit, en zegt soms dingen die ze beter niet zou zeggen, maar racistisch? Nee. Het is duidelijk dat ze Shilpa niet mag, en dat is duidelijk wederzijds, maar dit is op persoonlijk vlak, niet gebaseerd op ras. Of het pesten is? Ja, misschien wel..

Zo'n beetje iedereen in Engeland heeft er al wat over gezegd, van journalisten tot politicy. Er zijn duizenden klachten naar Channel 4 gestuurd. Tony Blair, die toegaf zelf niet te hebben gekeken, heeft in een verklaring gezegd dat racisme absoluut niet te tolereren valt, en dat pesterijen geen aandacht op tv zouden moeten krijgen. De hoofdsponsor heeft zich teruggetrokken en er gaat het gerucht dat het parfum van Jade uit de winkels wordt gehaald. De politie heeft aangegeven BB op te nemen zodat ze kunnen bepalen of er strafbare uitingen zijn gedaan.

Ik vind het allemaal zwaar overtrokken. Natuurlijk, Jade heeft een grote bek en mag weleens worden teruggefloten (gek dat Dirk of Jermaine Jackson zich er totaal niet mee bemoeien), maar om haar als racist neer te zetten vind ik verkeerd.

Uiteraard zijn Jade en Shilpa door hun medebewonders genomineerd. Morgen wordt bekend gemaakt wie het pand moet verlaten. Het zal ongetwijfeld Jade zijn, opnieuw de meest gehate vrouw in Engeland. Hoe het daarna verder met haar zal gaan zal vooral liggen aan haar reactie op de enorme hoeveelheid rotzooi die zij over zich heen gaat krijgen.

En dan hoop ik dat de storm weer snel gaat liggen.

4 Comments:

 • At 19/1/07 11:51 , Anonymous esther said...

  Jammer dat ik het niet kan kijken!
  Lijkt me prachtig! De mensheid op zijn best! ;-)

   
 • At 19/1/07 15:01 , Blogger Ilse said...

  Wat ik niet begrijp is dat jij naar die onzin kijkt! Moet heel eerlijk zeggen dat ik het niets voor jou vind! XxX Ilse

   
 • At 19/1/07 15:15 , Blogger Eveline said...

  Ilse, wat is er nou leuker dan mensen kijken? ;)

   
 • At 19/1/07 19:05 , Blogger Ilse said...

  Haha, ja dat is! Maar toch, tis trouwens echt heel zielig want het zijn allemaal bekende Engelsen.. Die moeten toch een beetje een voorbeeld functie hebben! Verder alles okee?

  X

   

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home